Baggrund

Sidste chance for at redde en væsentlig kulturarv!

Sponsorer for

Vorupør Havbåde:


• West Diesel, Esbjerg

• Landingspladsen ApS

• Vorupør Entreprenørforr.

• Profi Kommunikation, Skive

•  Bjørn Søndergaard (logo)

• Agger Værft (maling)

• Hanstholm Elektronik A/S

• J. Hundahl A/S, Thisted


Engang var fiskeriet det alt overskyggende erhverv i Nr. Vorupør i Thy. Op til 27 fiskerbåde var hjemmehørende i det lille fiskerleje, hver med en besætning på 2-4 mand og eksistensgrundlag for mindst lige så mange familier.


Madkassefiskere, blev de kaldt, for i reglen var det tidligt ud om morgenen og hjem igen samme aften med lasten af fisk af varierende størrelse, når vejret ellers var til det. Fangstmetoderne var forskellige og omfattede både krogfiskeri med muslinger som madding, snorevodsfiskeri, garnfiskeri og i enkelte tilfælde en form for trawlfiskeri, når to både gik sammen.


Fælles for fiskerbådene – hvoraf mange blev bygget af en lokal bådebygger – var, at de var specialbyggede til at fiske fra den åbne strand, baseret på et spil til at trække bådene ud og ind. Og kun beskyttet ved ind- og udsejling af læmolen, der stod klar til indvielse i 1911.



Etableringen af en moderne fiskerihavn i Hanstholm gjorde efterhånden et stort indhug i fiskerflåden - ikke bare i Nr. Vorupør. De fleste er enten hugget op eller solgt til andre formål. To fiskekuttere, der er ombygget til sejlads med lystfiskere, er i dag sammen med Søværnets redningsbåd MRB31 alene om at benytte det spil, der engang var livsnerven i det lille fiskerleje. Men hvor længe?


Ophalerspillet og havbådene er en vigtig del af den lokale kulturarv, men har også været en væsentlig forudsætning for det miljø, der gennem mange år tiltrukket et stort antal turister fra ind- og udland.


Et egentligt erhvervsfiskeri får vi næppe tilbage, men vi tror, at der både blandt lokale beboere og turister er stor interesse for at få restaureret og vedligeholdt de smukke gamle havbåde til fortsat brug til fritidsformål.


Der står stadig to originale havbåde tilbage på stranden i Vorupør. Yderligere to Vorupørbåde er fundet i Slettestrand - den ene bygget i Vorupør tilbage i 1938. Alle fire kan ifølge sagkyndige restaureres, så de kan komme ud og sejle igen. For nylig har vi også genfundet Vorupørs gamle redningsbåd fra 1928, MRB 16, i Fristaden Christiania og hentet den tilbage til Vorpør. Forhåbentlig får vi også midler til at sætte den i stand så vi kan sætte den i søen igen!


 

Foreningen Vorupør Havbåde er stiftet med dette formål.

Vi søger støtte fra alle sider til dette projekt!


Hele projektbeskrivelsen kan hentes her som PDF-dokument