T268 Viking

Lørdag den 21. maj 2022 ankom Vorupør Havbådes nye båd, T268 Viking, omsider til Vorupør Landingsplads, hvorden blev modtaget af flere hundrede gæster på stranden.


Det var så vidt vides første gang siden båden blev søsat i 1967, hvorden blev bygget på N.P. Thomsens Bådbyggeri til fiskeskipper Kaj Fydkjær i Strandby nord for Frederikshavn. Her fik den navnet Vitta Frydkjær, opkaldt efter Kaj og hustruen Elses datter.


Senrere blev båden solgt til Frederikshavn og derefter i 1980 til Løkken, hvorfra Vorupør Havbåde købte den i 2021 fra et konkursbo.


Dengang hed båden Michell, men det kan en Vorupør-båd jo ikke hedde. Derfor skulle den ved ankomsten til Vorupør have nyt navn, og her blev det efter afstemning blandt foreningens medlemmer afgjort, at den skulle hedde T268 VIking, opkaldt efter en tidligere Vorupør-båd, der for mange år siden endte sine dage på Thorup Strand.


Navngivningen var overladt til Kaj Frydkjærs enke Else og sønnen Jimmy, som overtog båden efter sin far.


Båden var den sidste og hidtil største fra N.P. Thomsens Bådebyggeri , og er derfor særlig betydningsfuld at få tilbage til det gamle fiskerleje. Den er af Skibsbevaringsfonden erklæret for bevaringsværdig.


 

Som alle øvrige både fra N. P. Thomsens Bådebyggeri er Viking klinkbygget med både spanter og klædning i egetræ for at kunne holde til at lande på stranden. Den indgår derfor i den tradition, som FN-organisationen UNICEF i december 2021 udnævnte til verdenskulturarv.

 


Med sine 13,1 meter og 13,41 BRT er båden også den hidtil største på Vorupør Landingsplads. Den skal fremover primært anvendes til lystfiskerture for foreningens medlemmer.

Den er udstyret med en 6 cylindret 96 HK BUKH dieselmotor,som blev toprenoveret i Løkken inden turen gik videre til bådbyggeriet i Slettestrand.

For desværre var den ikke i helt så god stand, som det så ud til, da vi besigtigede båden i Løkken i sommeren 2021. Derfor er der nu udskiftet ca. 100 meter egeplanker i klædningen, ligesom bunden er forstærket med nylonplader,så den glider lettere gennem sandet ved op- og udhaling.


I øvrigt er den udstyret med al nødvendigt elektronisk udstyr, herunder radar, GPS-baseret kortplotter og autopilot, radio og ekkolod. Desuden er der redningsveste og en redningsflåde til 16 personer.

Vitta Frydkjær på vej mod landingspladsen i 1967, hvor styrehuset blev monteret inden søsætningen.

Foto: Alan Hjorth Rasmussen.,Fiskeri- og Søfartswmuseet.

Sådan så Viking ud, da vi første gang besigtigede den på stranden i Løkken med navnet FN 427 Michelle. Da vi skulle sejle den til bådbyggeriet i Slettestrand havde sommerens tørke skabt så store revner i klædningen, at vi måtte have fat i en blokvogn til at transportere den. Foto:Jens Utoft.

Gudmor Else Frydkjær og sønnen Jimmy giver T268 Viking sit nye navn.

Vikings første ejere, Kaj og Else  Frydkjær, Strandby, fik lavet dette maleri af deres nye båd, Vitta Frydkjær, som den så ud da den var klar til garnfiskeri i bl.a. Ålbæk-bugten i 1967. 

T268 Viking på bådbyggeriet i Slettestrand. Foto: Jens Utoft

Han Herred Havbådes formand Thomas Høirup byder Viking velkommen til Vorup Landingsplads og fortæller de mange hundrede fremmødte detaljer om kystfiskeriets histore. Bag ham ses Vorupør Havbådes formand Allan Munk.Foto: Jens Utoft